خواص آلبالو و دمنوش آن

خواص آلبالو و دمنوش آلبالو

آلبالو ضدالتهاب و ضدپیری است، آرتریت(التهاب مفصل) را درمان و به کاهش وزن کمک می‌کند، برای قلب و کاهش استرس مفید است، خواب را تسهیل و از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند، سلامت پوست و مو را افزایش و از آن‌ها محافظت می‌کند و باعث بهبود گردش خون در بدن می‌شود.


آلبالو (فارسی شرقی:آلوبالو) نام درخت و میوه‌ای است بومی جنوب غرب آسیا و اروپا با (نام علمی: Prunus cerasus') . میوه آن ترش مزه و سرخ رنگ است. بلندی درخت آن 3 تا۱۰ متر است. صد گرم آلبالو ۱۶ گرم مواد قندی،۸۵/۰ گرم پروتئین و ۶/۸ کالری دارد. بعلاوه صد گرم آن حدود ۵۰ میلی گرم کلسیم، ۲۰ میلی گرم فسفر، ۱ میلی گرم آهن، ۴۰۰ واحد بین‌المللی ویتامین A ، ۱۴/۰ میلی گرم تیامین، ۱۲/۰ میلی گرم ریبوفلاوین، ۵ میلی گرم ویتامین C و نیز مقداری سدیم، منیزیم، پتاسیم، مس، روی و املاح دیگر دارد. برای آلبالو خواص زیادی ذکر کرده‌اند که از جمله می‌توان به ارزش آن در درمان التهاب کلیه، ناراحتیهای کبد، معده و روده و نیز بیماری‌های تبدار اشاره کرد. دم کرده این میوه خاصیت ادرار آور داشته و از قدیم به ارزش آن توجه داشته‌اند. از این میوه ایرانی برای تهیه آلبالو پلو، اشکنه آلبالو، شربت آلبالو و ترشی آلبالو و یکی از پر طرفدارترین لیکورهای جهان «ویشنوکا» و موارد دیگر استفاده می‌شود.


آلبالو یا به قول فرنگی‌ها همان گیلاس ترش از میوه‌های فصل تابستان استکه هم به صورت خام به عنوان میوه، مورد استفاده قرار می‌گیرد و هم از آن در غذاها، دسرها و شیرینی‌های مختلف فصل استفاده می‌کنند. البته از مربا و شربت خوشمزه آن نیز نمی‌توان به‌راحتی گذشت؛ به خصوص اینکه شربت آلبالو خاصیت عطش‌زدایی نیز دارد.درضمن، بعضی‌ها برای رفع تشنگی، آب آلبالو را به شربت آن ترجیح می‌دهند. از طرف دیگر، این میوه طبیعتی سرد دارد؛ بنابراین خوردن آن به افراد گرم‌مزاج توصیه می‌شود. به‌طورکلی آلبالو، سرشار از ویتامین‌ها و املاح معدنی گوناگونی به خصوص ویتامین C و مقداری سدیم، منیزیم، پتاسیم، مس و روی است.


این میوه یکی از میوه‌های خوشمزه و پرخاصیت فصل گرم تابستان است، میوه‌ای درختی شکل، به رنگ قرمز، ترش‌مزه و بومی اروپا و جنوب‌غربی آسیا که با نام علمی Prunus cerasus شناخته می‌شود، ارتفاع درخت این میوه تابستانی و خوشمزه از 3 متر تا 10 متر است، این میوه‌ از خواص دارویی و درمانی قابل توجهی برخوردار است که برای پزشکان طب سنتی و صنعت پزشکی مدرن، بسیار قابل توجه و ارزشمند است.


از نظر طب سنتی آلبالو میوه‌ای با طبیعت سرد و خشک و برای گرم‌مزاجان مناسب است ولی افراد سردمزاج حتماً باید همراه آن از خوراکی‌های گرم استفاده کنند، برای مصرف در تابستان بسیار مناسب و مفید است و در حفظ سلامت بدن نقش بسزایی را ایفا می‌کند، این میوه به نسبت علاقه هر شخصی به صورت‌های مختلفی مصرف می‌شود، از جمله آلبالوی خام، چای آلبالو، مربای آلبالو، شربت آلبالو و انواع دسرهای تهیه شده از آلبالو.


در میوه‌ آلبالو مقدار کمی مواد مغذی از جمله ویتامین‌ A، ویتامین C، کلسیم، آهن، پروتئین، فسفر، قند، تیامین (ویتامین B1 )، ریبوفلاوین (ویتامین B2) و کمی انرژی وجود دارد که با توجه به مقدار کم این مواد مغذی، آلبالو از لحاظ ارزش غذایی، در سطح عالی و فوق‌العاده‌ای قرار ندارد، ولی خواص درمانی و ویژگی‌های دارویی فراوانی دارد که مصرف آن برای بسیاری از افراد، مناسب و مفید است.


آلبالو میوه‌ای است که برای بیماران قلبی و روماتیسمی فوق‌العاده مفید است و زیبایی و طراوت خانم‌ها را تضمین می‌کند.کشت آن در برخی کشورها روز به روز رو به توسعه است.


ایتالیا و آمریکا جزو اولین کشورهای تولیدکننده این میوه هستند و هر ساله بیش از ۲۰۰ هزار تن تولید دارند، بعد از ایتالیا در اروپا کشور آلمان است که محصول سالانه آن به ۱۵۰ هزار تن می‌رسد.


درخت آلبالو اصلا در ایران بوده است و از ایران به کشورهای دیگر رفته و کشت شده است.


منطقه‌ای که در قدیم درختان آلبالوی فراوان داشته در منطقه وسیعی از آناتولی ترکیه تا دریای خزر بوده است.


در حال حاضر در مناطق مختلف ایران درخت و میوه آن وجود دارد و بعضی سال‌ها محصول فراوانی دارد که از آن به عنوان میوه استفاده می‌شود یا آن را خشک می‌کنند و یا از آن شربت و مربا و یا آلبالوپلو و یا خورش آلبالو درست می‌کنند.


ارزش غذایی آن زیاد نیست و صد گرم آلبالو فقط ۷۰ کالری دارد. دارای ویتامین آ، ب و ث است و املاح معدنی آن عبارت است از آهن، کلسیم، فسفر، کلر، گوگرد، منیزیم، سدیم، پتاسیم، مس، روی، منگنز و کوبالت.


قند این میوه از نوع لولوز است و برای اشخاصی که دیابت دارند جذب آن آسان است.


آلبالویی برای خوردن خوب است که رسیده و تازه باشد علامت رسیدگی آن رنگ آن است که کاملا قرمز و درخشان باشد. از آلبالویی که رنگ آن کاملا قرمز نشده است و دارای گوشتی سفت است دوری کنید زیرا مصرف آن سوء‌هضم می‌آورد و کار روده‌ها را مختل می‌کند.


وقتی تیره‌رنگ است و دارای لکه‌‌های قهوه‌ای است کهنه شده و رو به فساد گذاشته است.

گاهی میوه‌فروشان برای اینکه آلبالو را خوش‌منظره سازند به آن آب می‌زنند این کار باعث خرابی و فاسد شدن سریع آن می‌شود.


خواص آلبالو و دمنوش آلبالو


خواص آلبالو

آنتی‌اکسیدان موجود در رنگ‌دانه قرمز این میوه در کاهش میزان اسیداوریک نقش چشمگیری دارد، با علائم نقرس مبارزه و این نوع آنتی‌اکسیدان 10 برابر بیشتر از آسپرین با التهاب مقابله می‌کند، ملاتونین موجود در این میوه در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد و با کاهش میزان چربی خون خطر سکته قلبی و مغزی را نیز کاهش می‌دهد.


آلبالو سرشار از موادی است که با خنثی‌سازی اکسیدان مضر موجود در بدن به مقابله با مواد سرطان‌زا، آلرژی‌زا و ویروس‌ها می‌پردازد، مصرف منظم این میوه میزان قند خون در بیماران دیابتی و دارای کلسترول خون را کاهش می‌دهد.


آلبالو ضدالتهاب و ضدپیری است، آرتریت(التهاب مفصل) را درمان و به کاهش وزن کمک می‌کند، برای قلب و کاهش استرس مفید است، خواب را تسهیل و از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند، سلامت پوست و مو را افزایش و از آن‌ها محافظت می‌کند و باعث بهبود گردش خون در بدن می‌شود.


آلبالو ضد عفونت است. وجود عفونت ها و سموم در بدن عامل بزرگ تولید و فراهم آوردن بستر بیماریهای خطرناک است که بهتر است در زمان ابتلا به بیماری که عفونت را در بدن ایجاد می کند آن را درمان کنیم که یکی از رایج ترین داروها در این زمینه تزریق پنی سیلین است البته مثل همیشه خداوند دانا در طبیعت بی انتهایش چاره و درمانی برای رفع سموم بدن خلق کرده است. این میوه یک پنی سیلین طبیعی است که می تواند به صورت فوق العاده ای سموم و عفونت های بدن را از بین برده و خطرات ابتلا به انواع مشکلات جسمی را کاهش دهد.


آلبالو سرشار از ویتامین های A-B-D-C است و کلسیم و منیزیم و آهن در این میوه خوشمزه به وفور یافت می شود. حتما از فواید این ویتامین ها و املاح در رژیم غذایی تان اطلاع دارید.


مصرف این میوه در درمان بیماری هایی همچون دیابت، مشکلات قلبی، روماتیسم تاثیر عالی دارد.


آلبالو میوه ای زیبایی بخش است و در زیبایی پوست موثر است.


خواص آلبالو و دمنوش آلبالو


مصرف آلبالو از بروز نقرس و روماتیسم پیشگیری می‌کند

یک متخصص تغذیه گفت: مصرف این میوه از بروز نقرس، روماتیسم و بیماری‌های کلیه پیشگیری می‌کند.

مرتضی صفوی در گفت‌وگو با فارس اظهار داشت: کالری آلبالو بسیار پایین است و هر یکصد گرم آلبالو حدود ۷۰ کیلو کالری انرژی دارد.

وی گفت: آلبالو سرشار از ویتامین‌های A، B، C و دارای املاح معدنی مانند آهن، کلسیم، فسفر، گوگرد، سدیم، منیزیم، کبالت و منگنز است.


این متخصص تغذیه افزود: قند موجود در این میوه «لوولوز» نام دارد که برای افراد مبتلا به دیابت جذب آن آسان است. از مصرف آلبالوی نرسیده باید پرهیز کرد به دلیل اینکه موجب بروز بیماری‌های روده‌ای می‌شود.

وی اضافه کرد: مصرف آلبالو برای کسانی که دچار بیماری‌هایی مانند ورم روده و ورم معده هستند، مضر است به دلیل اینکه نمی‌توانند به خوبی آن را هضم کنند.

صفوی بیان کرد: برای افراد مبتلا به بیماری‌های کلیه بسیار مفید است، از بروز نقرس و روماتیسم پیشگیری می‌کند، ادرار‌آور است و از رسوب نمک در رگ‌های خونی جلوگیری می‌کند و به کار منظم قلب نیز کمک می‌کند.

 

مصرف آلبالو از بروز نقرس و روماتیسم پیشگیری می‌کند

مصرف این میوه از بروز نقرس، روماتیسم و بیماری‌های کلیه پیشگیری می‌کند.

کالری آلبالو بسیار پایین است و هر یکصد گرم آلبالو حدود ۷۰ کیلو کالری انرژی دارد.

آلبالو سرشار از ویتامین‌های A، B، C و دارای املاح معدنی مانند آهن، کلسیم، فسفر، گوگرد، سدیم، منیزیم، کبالت و منگنز است.

قند موجود در این میوه «لوولوز» نام دارد که برای افراد مبتلا به دیابت جذب آن آسان است. از مصرف آلبالوی نرسیده باید پرهیز کرد به دلیل اینکه موجب بروز بیماری‌های روده‌ای می‌شود. 

مصرف آلبالو برای کسانی که دچار بیماری‌هایی مانند ورم روده و ورم معده هستند، مضر است به دلیل اینکه نمی‌توانند به خوبی آن را هضم کنند. 

برای افراد مبتلا به بیماری‌های کلیه بسیار مفید است، از بروز نقرس و روماتیسم پیشگیری می‌کند، ادرار‌آور است و از رسوب نمک در رگ‌های خونی جلوگیری می‌کند و به کار منظم قلب نیز کمک می‌کند. 


خواص آلبالو و دمنوش آلبالو


کاهش خطر بروز دیابت با مصرف آلبالو

مصرف آلبالو، چربی خون، قند خون و فشارهای اکسیداتیو را که از عوامل اصلی بروز بیماری دیابت است، کاهش می دهد.

محققان دانشگاه میشیگان دریافتند بعد از ۹۰ روز مصرف روزانه آلبالو علی رغم مصرف غذاهای سرشار از هیدارت کربن، میزان کلسترول،‌ انسولین، گلوکز و آنتی اکسیدان های بدن موش ها تنها میزان کمی افزایش نشان داد.

با مصرف آن می توان با این فاکتورهای عامل بروز دیابت به خوبی مقابله کرد.

هم اکنون محققان در حال تحقیقات بیشتر هستند تا مواد تاثیرگذار موجود در آلبالو در این زمینه را کشف کنند.

محققان قصد دارند تاثیر آلبالو را بر روی افراد داوطلب آزمایش کنند، تا میزان تاثیرگذاری آن را در انسان نیز دریابند.


برای افراد دارای چربی شکمی مفید است

شربت یا مربای آلبالو در معالجه التهاب و ورم معده و روده و درمان نارسایی های کبد مفید است.

مسکن تشنگی است و شربت آن بهترین دارو برای افرادی است که عطش فراوان دارند.

برای افرادی که خارش پوستی و چربی زیاد در شکم دارند مفید و موثر است.

هسته آن ضداسهال و قابض خوبی بوده و ضد فشار خون نیز است.

آلبالو ضد مواد صفراوی ضد حالت تهوع و ضد سنگ کلیه است .

ضماد و مرهم آن برای باز شدن رنگ رخساره چهره موثر و مفید است .

خواص آلبالو و گیلاس مانند هم است و مصرف آن اعصاب را آرامش می دهد، ولی در هر حال نباید در مصرف آن زیاده روی کرد.

آلبالو برای سوء هاضمه بسیار مفید و میوه های نرم کننده (ملین ) می باشد.

آب آلبالو در کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی در مبتلایان به دیابت نوع ۲ موثر است

نتایج یک مطالعه نشان می دهد «آنتوسیانین» موجود در آب آلبالو به کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک می کند.


این مطالعه جهت بررسی تأثیر مصرف کنسانتره آب آلبالو به عنوان یک منبع غنی از آنتوسیانین ها، بر سطح چربی ها و فشارخون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ توسط دکترسعید حسینی و همکارانش در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.


خطر بیماری های قلبی عروقی در دیابت بالاست، از این رو دستیابی به سطوح مناسب چربی های خون در این بیماران، از اهمیت خاصی برخوردار است. تغذیه و از جمله مصرف آنتوسیانین‌ها، نقش مهمی در کاهش خطر بیماری‌های قلبی و فشار خون دارد.


در این مطالعه نیمه تجربی، ۱۶ زن دیابتی نوع ۲ با قند خون ناشتای ۱۱۰ مورد بررسی قرار گرفتند. در دوره مطالعه کنسانتره آب آلبالو به مدت شش هفته مصرف کردند. وزن، چربی های خون و سطح فشار خون سیستولیک و دیاستولیک در شروع و پایان مطالعه اندازه گیری شد. همچنین مصرف غذای دو روز نیز توسط بیماران به ثبت رسید؛ سپس داده ها مورد بررسی قرار گرفتند.


در پایان مطالعه مقادیر وزن، کلسترول تام، LDL-C و فشارخون سیستولیک و دیاستولیک به طور معنی داری کاهش نشان داد. تغییرات مشاهده شده در سطح HDL-C و تری گلیسیرید سرم از نظر آماری معنی دار نبود.


نتایج این بررسی نشان می دهد که مصرف آب آلبالو، به بهبود عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک می کند.


خلاصه این مقاله در مجله «دیابت و لیپید ایران» منتشر شده است.


آلبالو برای درمان بی‌خوابی مفید است

پژوهشگران در یک تحقیق جدید دریافته‌اند که این میوه برای درمان بی‌خوابی مفید است و اگر به سختی می‌خوابید با خوردن این میوه راحت‌تر به خواب می‌روید.

بر اساس یک پژوهش جدید؛ این میوه می‌تواند الگوهای خواب را در بدن تنظیم کند و از این حیث تاثیر شگفت انگیزی دارد.

محققان دریافته‌اند که این میوه حاوی مقادیر قابل ملاحظه‌ای ملاتونین است و وجود هورمون ملاتونین نیز برای داشتن یک خواب آرامش بخش ضروری است.

بر اساس این گزارش؛ هورمون ملاتونین در مغز ساخته می‌شود و روی فاکتور خواب تاثیر گذار است. این یافته حاصل تحقیقات پژوهشگران مرکز علوم بهداشتی دانشگاه تگزاس است.

این پژوهشگران می‌گویند: خوردن یک کف دست آن میزان ترشح ملاتونین را در خون افزایش می‌دهد و بنابراین الگوهای طبیعی خواب را در بدن بهبود می‌بخشد که در عین حال این فرایند به طور بالقوه مزایای دیگری نیز برای حفظ سلامت بدن و روان در پی دارد.


نکته:

بهترین آلبالو ، آلبالویی است که رنگ کاملا قرمز و رسیده باشد. هرگز این میوه را در شرایطی که سفت و کم رنگ است مصرف، نکنید زیرا ممکن است با مشکلاتی در روده مواجه شوید.


هشدار:

هرگز بعد از مصرف آن آب ننوشید به دلیل آینکه این کار دستگاه هاضمه را دچار مشکل می کند.


خواص آلبالو و دمنوش آلبالو


خواص چای آلبالو

چای این میوه برای بهبود عملکرد روده‌ها و تقویت سوخت و ساز بدن استفاده می‌شود، دمنوش آن اشتهاآور بسیار خوب و برای باز شدن رنگ چهره بسیار مؤثر و مفید است، این میوه خواص گیلاس را هم دارد و مصرف آن باعث آرامش اعصاب می‌شود، مصرف دمنوش آن برای افراد گرم‌مزاج و اشخاصی که چربی زیادی در اطراف شکم خود دارند سودمند است، چای آن حالت تهوع را از بین می‌برد و فشار خون را کاهش می‌دهد، همچنین در بیماری‌های کلیه و مثانه مؤثر است.


می‌توان از چای یا دمنوش این میوه برای کاهش اشتها در طول روز استفاده کرد، افراد دارای اضافه وزن یا افراد دارای چاقی شکمی می‌توانند با مصرف این دمنوش گرم و عالی نیم ساعت الی یک ساعت قبل از ناهار یا شام، اشتهای خود را کاهش دهند.


خواص آلبالو و دمنوش آلبالو


روش تهیه دمنوش آلبالو

برای تهیه دمنوش این میوه، یک فنجان آلبالوی تازه و شسته‌شده را به همراه دو فنجان آبجوش در قوری ریخته و روی حرارت بسیار کم قرار دهید، برای آماده شدن این دمنوش بسیار خوشمزه و لذیذ نیم ساعت زمان کافی است، البته پس از گذشت 20 دقیقه از قرار دادن قوری روی حرارت، درب آن را برداشته و عسل یا نبات‌ را به آن اضافه کنید، سپس درب قوری را مجدداً بسته و دوباره روی حرارت بگذارید، بعد از گذشت 10 دقیقه، دمنوش دو نفره آماده‌ نوشیدن است.


بعضی از افراد پس از آماده شدن دمنوش چند قطره آبلیموی تازه برای طراوت بخشیدن به آن اضافه می‌کنند و بعضی هم همراه نبات یا عسل تکه کوچکی دارچین یا چند عدد هل به آن اضافه می‌کنند تا علاوه بر کاهش طبیعت سرد این دمنوش، طعم آن دلپذیرتر شود، این موارد بستگی به سلیقه و مزاج شخص مصرف‌کننده دارد که در خواص و فواید دمنوش این میوه خللی ایجاد نمی‌کند.


تابستان فصل گرمی است که اکثر افراد ترجیح می‌دهند از نوشیدنی‌های خنک استفاده کنند، به همین منظور حتی می‌توان از دمنوش خنک شده این میوه خوشمزه برای رفع عطش و بهره بردن از خواص بی‌نظیر آن استفاده کرد.


منابع:

خبرگزاری فارس

پارسی طب

شبکه العالم

دکتر ساینا