خواص روغن ارده کنجد در طب سنتی

خواص روغن ارده کنجد در طب سنتی

اهمیت مصرف روغن ارده کنجد

کنجد دانه‌ای پرخاصیت است که طبع گرم و تر دارد. روغن‌ کنجد و روغن ارده کنجد دو فرآورده پرخاصیت از این دانه ارزشمند هستند. خوشبختانه در سال‌های اخیر مصرف این فرآورده‌ها در بین بسیاری از مردم رواج پیدا کرده و به سبک زندگی سالم آن‌ها کمک می‌کند.

 از یک سو خواص بی‌شمار کنجد برای بسیاری از افراد آشکار شده و از سوی دیگر مصرف روغن‌های مایع و جامد موجود در بازار بیماری‌های قلب و عروق و سایر بیماری‌ها را افزایش داده است. این مسائل بسیاری از خانواده‌ها را ترغیب کرده که سایر انواع روغن‌ را از رژیم غذایی خود حذف کنند و به مصرف روغن‌های گیاهی طبیعی روی آوردند.

روغن ارده برای پخت و پز مناسب است. نقطه تحمل آن ۲۳۰ درجه است و می‌توان از آن‌ برای سرخ کردن هم استفاده کرد. طعم بی‌نظیر روغن ارده، برای تهیه سس‌ها و چاشنی غذاها هم استفاده می‌شود و حتی بعضی از افراد آن را به همراه بعضی از سالادها سرو می‌کنند.

علاوه بر تاکید طب سنتی به مصرف روغن ارده، پزشکی نوین هم برای کاهش کلسترول خون و کاهش بیماری‌های قلبی عروقی، جایگزینی این روغن را به جای سایر روغن‌های خوراکی توصیه می‌کنند. مصرف این روغن همچنین در کاهش فشار خون و عوارض بیماری دیابت موثر است.

 

خواص روغن ارده کنجد در طب سنتی

در طب سنتی، روغن ارده اصل جزو بهترین چربی‌ها برای مصرف روزانه است که هم برای پخت و پز و هم استفاده به صورت خام کاربرد دارد. این محصول برای سرخ کردن هم مناسب است، به شرطی که دمای آن بیشتر از ۲۳۰ درجه نباشد. پوست کنجد موادی به ‌نام فیتات و اگزالات دارد که هر دو باعث ایجاد سنگ کلیه می‌شوند. به همین دلیل لازم است که برای تهیه فرآورده‌های مفید از این دانه، پوست آن گرفته شود.

 

اساتید طب سنتی بر مصرف روغنی که از ارده کنجد به دست آمده تاکید دارند. خاصیت‌ها و موارد مصرف روغن ارده از نظر طب سنتی عبارتند از:

  • درمان کننده یبوست 
  • پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی
  • پیشگیری و درمان کبد چرب
  • کاهش دردهای رماتیسمی و مفصلی
  • مفید برای تقویت پوست
  • تقویت کننده مو
  • کمک به بهداشت دهان و دندان
  • کاهش وزن (این روغن‌ها کلسترول و چربی مضر ندارند،‌ در نتیجه در بدن تجمع نمی‌کنند و باعث چاقی نمی‌شوند) 
  • افزایش وزن (افراد لاغر می‌توانند این محصول را به همراه عسل و شیره به عنوان میان وعده میل کنند تا وزن بگیرند)
  • کاهش فشار خون
  • موثر در پارکینسون و سرطان‌ها به علت وجود آنتی اکسیدان در ترکیبات ماده
  • موثر در درمان زخم ریه و آسم
  • مفید برای تشنج
  • مفید برای سوزش ناشی از ادرار در کودکان و درمان سوزش ادرار
  • درمان تنگی نفس و سرفه

جالب است بدانید که روغن ارده را هم می‌توان به صورت خوراکی مصرف کرد و هم به صورت موضعی. بعضی از افراد به صورت روزانه مقداری از این محصول را به پوست خود می‌زنند تا سلامت و طراوت آن را حفظ کنند. 

 

خواص روغن ارده کنجد از نظر دکتر روازاده

حکیم روازاده نیز همانند سایر اساتید طب سنتی بر تهیه روغن از دانه‌های پوست گیری شده و بو داده شده کنجد تاکید دارند. در واقع روغنی که از ارده به دست می‌آید مورد تایید ایشان است، نه روغن کنجد خام. طبق نظر ایشان مصرف همه روغن‌های نباتی موجود در بازار ممنوع است. از آنجایی که ایشان روش تهیه روغن ارده را از ارده، صحیح می‌دانند شرکت‌های مختلف روغن ارده را تولید می‌کنند و به فروش می‌رسانند؛ این محصولات طبق دستور دکتر روازاده تهیه می‌شود.

 

مطابق با نظر دکتر روازاده، روغنی که در فروشگا‌ه‌های سطح شهر با دستگاه گرفته می‌شود، برای مصرف خوراکی مناسب نیست؛ طبیبان طب قدیم از این چربی‌ها به عنوان ضماد استفاده می‌کردند. تشخیص روغن ارده کنجد اعلا کار هر کسی نیست. روغنی مناسب است که به ازای ۱۰۰ کیلو دانه کنجد، ۲۰ لیتر آب به‌تدریج به آن اضافه شود و فرآیند روغن گیری مرحله به مرحله پیش برود تا روغنی با کیفیت تولید شود. این روغن به عنوان روغن ارده کنجد اصل شناخته می‌شود که خواص درمانی بسیاری دارد. این همان دستور حکیم روازاده برای تهیه این محصولات است.

 

آیا روغن ارده کنجد همان روغن کنجد است؟

هنوز برخی از افراد نمی‌دانند که تفاوت روغن کنجد با روغن ارده کنجد در چیست. هر دو نوع روغن از دانه کنجد تهیه می‌شوند، تفاوت در نحوه تولید کردن آن‌هاست که باعث می‌شود از نظر طب سنتی خواص متفاوتی داشته باشند.

وقتی روغن را مستقیما و بدون حرارت دادن کنجد در دستگاه قرار می‌دهند و روغن‌گیری می‌کنند، روغن کنجد به دست می‌آید. در این روش که به آن پرس سرد می‌گویند، دانه کنجد را پوست‌گیری نمی‌کنند و به آن حرارت هم نمی‌دهند. روغنی که به این شیوه به دست می‌آید کمی کدر است.

برای تهیه روغن ارده ابتدا دانه‌های کنجد را خیس می‌کنند تا آب در آن نفوذ کند، سپس آن را پوست می‌گیرند و بو می‌دهند. در نهایت، روغن آن را خارج می‌کنند. این روغن بوی خامی نمی‌دهد و بوی ملایمی از کنجد بو داده دارد، رنگ آن‌ هم شفاف است. میزان آلودگی باکتریایی روغن ارده بخاطر حرارتی که دیده، کم‌تر از روغن کنجد خام است.

 

خرید روغن ارده کنجد

 بسیاری از افراد با ریختن دانه‌های پوست نگرفته کنجد در دستگاه‌های روغن کشی و استفاده از روش پرس سرد، این محصولات را تولید می‌کنند و شاید حتی خودشان هم از مضرات آن آگاه نباشند. اما اکنون شما می‌دانید روغن ارده اصل بایستی از ارده تولید شود. 

نکته دیگری که در تشخیص روغن ارده کنجد اصل به شما کمک می‌کند چشیدن آن است.  اگر روغن تازه باشد طعم ماندگی و یا کهنگی را احساس نخواهید کرد. رنگ روغن ارده  زرد متمایل به طلایی است و هرچه رنگ آن روشن‌تر باشد، یعنی تاز‌ه‌تر و با کیفیت‌تر است و عطر ملایم کنجد را دارد.

از آنجایی که شما در جریان فرایند تولید این محصولات نیستند، باید از مجموعه‌ای معتبر خرید کنید که به روش کار آن اطمینان دارید. برای اطمینان از خرید روغن ارده کنجد اصل و اعلا به فروشگاه محصولات طب سنتی و اسلامی صدرا مراجعه کنید. در این مجموعه روغن باکیفیت ارده کنجد با بهترین قیمت عرضه می‌شود و امکان ارسال آن به تمام نقاط کشور هم وجود دارد. در وب سایت صدرا همچنین اطلاعاتی درباره خواص این محصول نوشته شده تا به شما کمک کند به صورت هدفمند از آن استفاده کنید و از خواصش بهره‌مند شوید.

منبع:

 https://sadrasara.com/medicinal-plants/sesame-flour-oil

https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B1%D9%88%D8%BA%D9%86_%DA%A9%D9%86%D8%AC%D8%AF