امید روحانی: ما منتقدان باید از ملت ایران عذرخواهی کنیم

امید روحانی ما منتقدان باید از ملت ایران عذرخواهی
امید روحانی پزشک و منتقد و بازیگر، در جلسه نقد و بررسی فیلم «یک اتفاق ساده» ساخته سهراب شهید ثالث عنوان نمود : اوایل دهه ۵۰ که به واسطه آیدین آغداشلو با سهراب شهید ثالث آشنا شدم، هر دو بسیار مغرور بودیم و فکر می‌کردیم قرار است جهان را جا به جا کنیم. جوان بودیم و جاهل و تصور می‌کردیم نابغه هستیم و دیگران چیزی نمی‌دانند. ما نمی‌خواستیم فقط یک فیلم بسازیم بلکه می‌خواستیم تحولی در هنر ایجاد کنیم. من و سهراب هر دو عاشق چخوف بودیم. سهراب با ادبیات و سینما به خوبی آشنا بود. او در دوران نوجوانی کافکا خوانده بود. ما خیلی زود شروع به کتاب خواندن و فیلم دیدن کرده بودیم و فکر می‌کردیم می‌توانیم جهان را دگرگون کنیم.

روحانی که در ساخت دو فیلم «یک اتفاق ساده» و «طبیعت بی‌جان» و در نگارش چندین طرح سینمایی با شهید ثالث همکاری داشته است، توضیحاتی درباره چگونگی ساخت «یک اتفاق ساده» ارائه کرد و افزود: سهراب تازه از سفر ماه عسل به بندر شاه ( بندر ترکمن فعلی) بازگشته بود. بندری بیغوله که آخرین بندر دریای خزر است و گویی آخر دنیا است. او در آن بیغوله پرت، معلمی را دید و نطفه ساخت «یک اتفاق ساده» از همان جا شکل گرفت.

او افزود: فیلم‌نامه طی دو سه شب نوشته شد چون دیالوگی نداشت و همان دیالوگ محدود هم سر صحنه به بازیگران گفته می‌شد. ما مدام ایده‌پردازی می‌کردیم و گاهی هم دعوا داشتیم تا این که در آخرین روز اسفند سال ۵۱، یک گروه ۸ نفره برای ساخت این فیلم به بندر ترکمن رفتیم و کل فیلم در مدت دو هفته ساخته شد. فیلمی با رئالیسیمی خشن و بی‌رویا با ریتمی بسیار کند که تعمدی بود. ما هرگز این فیلم را برای سرگرمی نساختیم و از همان آغاز می‌دانستیم که تماشاگران در اعتراض به این فیلم، صندلی‌های سینما را پاره می‌کنند.

او با اشاره به وضعیت سینمای ایران در سال‌های پیش از انقلاب بیان نمود: تنها دوره فیلم‌سازی این کشور، دوران فیلم فارسی است که متکی به بودجه کسی نبود بلکه هزینه‌های ساخت خود را از مردم می‌گرفت اما ما منتقدان باید از ملت ایران عذرخواهی کنیم که در آن مقطع بسیاری مسائل را نگفتیم و این نا گفته‌ها خلاء‌های فرهنگی ما است. همچنان که بسیاری از افراد قدر ندیدند. ما هرگز نگفتیم سیاسی‌ترین فیلمساز ما علی حاتمی است. چرا که مهم‌ترین تم فیلم‌های او تقابل هنرمند و قدرت است. همچنان که سهراب شهید ثالث بعد از حدود ۳۰ سال از مرگش تازه دارد کشف می‌شود.


منبع:ایسنا



اینستاگرام FilmnetNews | فیلم‌نت نیوز