آشنایی با نظریه نسبیت خاص اینشتین دیدگاه انسان درباره جهان...

آشنایی با نظریه نسبیت خاص اینشتین  دیدگاه انسان د
آشنایی با نظریه نسبیت خاص اینشتین

دیدگاه انسان درباره جهان هستی با رشته مشاهدات نجومی و آزمایش های انجام شده در چهار قرن گذشته از پایه تغییر کرده است. درست آن گونه که جهان زمین مرکز ارسطو به دست کوپرنیک، کپلر و گالیله با جهان خورشید مرکز جانشین شد، نظریه ی جهان مکانیکی نیوتن تعدیل و کمّی شد و سرانجام در اوایل قرن بیستم نظام نیوتنی جهان نیز جای خود را به نظام اینشتین داد.
اینشتین، در ماه مه سال 1905، هنگامی که در اداره ثبت اختراعات سوئیس مشغول به کار بود، کار تالیف مقالهای را به پایان آورد که هفده سال بعد جایزه نوبل را نصیب او می کرد. او در ژوئن آن سال نیز مقاله ی دیگری نوشت که به پاس آن به دریافت درجه ی دکترای دانشگاه زوریخ نائل آمد.
اینشتین پس از آن، چهار مقاله ی علمی دیگر در مجله ی علمی بسیار معتبر Annalen der physik منتشر کرد که مقاله ی سوم آن نظریه نسبیت خاص (Special Theory of Relativity)، دید انسان درباره ی جهان هستی را برای همیشه تغییر داد.
این نظریه (نسبیت خاص) بزرگ تر و پیچیده تر از آن است که در اینجا بررسی شود، با این حال می توان اصول و آن را بصورت مختصر در چند بند معرفی کرد:

1- سرعت نور (c) در خلاء برای تمام ناظران لَخت ثابت است. و به حرکت چشمه نور یا حرکت ناظر بستگی ندارد. (اصل سرعت جهانی نور)

2- قوانین فیزیک در تمام چهارچوب های لَخت شکل یکسانی دارد. (اصل نسبیت) و این به آن معناست که شما هرگز نمی توانید تشخیص بدهید که آیا ساکن هستید، یا در حال حرکت با سرعت ثابت (بدون شتاب)

این دو اصل و با در نظر گرفتن یکسری فرضیات مانند همگن و همسانگردی بودن فضا باعث بوجود آمدن پیامدهایی می شود که در آزمایشات گوناگون به اثبات رسیده است. به شرح زیر:

1- دو رویداد که برای یک ناظر هم زمان هستند، ممکن است برای ناظر دیگری که نسبت به ناظر نخست در حال حرکت است، هم زمان نباشد. (نسبیت هم زمانی)

2- میله ای که در راستای طول خود در حرکت است، به چشم ناظر ساکن، کوتاه تر به نظر می رسد. (انقباض طول)

3- یک ساعت متحرک، به چشم یک ناظر ساکن، کندتر از ساعت مشابهی که ساکن است کار می کند. و این پدیده ربطی به ساختار فیزیکی ساعت ها ندارد. (اتساع زمان)

4- انرژی کل یک ذره در نسبیت خاص برابر است با جرم ذره ضرب در سرعت نور به توان دو. (اصل هم ارزی جرم و انرژی)
5- با افزایش سرعت یک جسم جرم آن نیز بیشتر می شود، و سرعت جسم هرگز به سرعت نور نمی رسد، چرا که به انرژی بی نهایت نیاز داریم.
.
#کیهان_شناسی#کهکشان#فیزیک#فضا#نجوم#کیهان#نسبیت#کوانتوم#نظریه#زمان_چیست#سیاهچاله#کرمچاله#نسبیت_خاص

اینستاگرام کیهان شناسی | علم | فلسفه