زندگینامه جک دورسی - بنیانگذار توییتر

زندگینامه جک دورسی - بنیانگذار توییتر
جک دورسی (Jack Dorsey) یک مدیر کسب و کار آمریکایی است که بیشتر به عنوان بنیانگذار شبکه اجتماعی توییتر (Twitter) شناخته شده است.

خلاصه داستان

جک دورسی در 19 نوامبر 1976 در سنت لوئیس (St. Louis) میسوری (Missouri) متولد شد و در زمان دانشجویی با توسعه وب آشنا شد و سپس در سال 2006 وبسایت شبکه اجتماعی توییتر را تاسیس کرد. از آن زمان تا کنون، دورسی به عنوان مدیرعامل، رئیس هیئت مدیره و رئیس اجرایی توییتر فعالیت کرده است. او همچنین پلتفرم پرداخت آنلاین موفق Square را در سال 2010 راه‌اندازی کرد.

اوایل زندگی

مخترع توییتر جک دورسی در 19 نوامبر 1976 در سنت لوئیس میسوری متولد شد. دورسی از همان سنین کودکی به کامپیوتر و ارتباطات علاقه‌مند بود و در حالی که هنوز یک دانش‌آموز در دبیرستان Bishop DuBourg بود، برنامه‌نویسی را آغاز کرد. او مسحور چالش تکنولوژیکی هماهنگ کردن رانندگان تاکسی، ون‌های تحویل کالا و سایر ناوگان وسایل نقلیه که نیاز به برقراری ارتباط ثابت و بی‌درنگ (Real Time) با یکدیگر داشتند، بود. وقتی که دورسی 15 ساله بود، نرم افزار مخابره را نوشت که هنوز هم توسط برخی از شرکت های تاکسی استفاده می‌شود.

خلق توییتر

دورسی پس از مدت کوتاهی حضور در دانشگاه علوم و فناوری میسوری به دانشگاه نیویورک نقل مکان کرد. بنابر سنت مرسوم کارآفرینان علوم کامپیوتر مانند بیل گیتس، استیو جابز و مارک زاکربرگ، او قبل از دریافت مدرک تحصیلی خود از کالج انصراف داد. دورسی در عوض به شهر اوکلند (Oakland) در کالیفرنیا نقل مکان کرد و در سال 2000 شرکتی را راه‌اندازی کرد که نرم‌افزار مخابره او را از طریق وب ارائه می‌داد. مدت کوتاهی پس از راه‌اندازی شرکت، دورسی ایده‌ای را برای یک سایت که امکان دسترسی وسیع به نرم افزار مخابره را با سهولت پیام های فوری (Instant Messaging) ترکیب می‌کرد، مطرح کرد.

دورسی به یک شرکت در حال حاضر منحل شده در سیلیکون ولی به نام "Odeo" مراجعه کرد تا با کمک آن‌ها ایده خود را به اجرا درآورد. بیز استونز (Biz Stones)، مدیر اجرایی سابق Odeo گفت: "او با این ایده به شرکت ما آمد: اگر شما بتوانید وضعیت خود را با تمام دوستانتان به راحتی به اشتراک بگذارید و در نتیجه آن‌ها بدانند که شما چه کار می کنید. نظرتان در مورد این ایده چیست؟" دورسی، استون و بنیانگذار دیگر Odeo، ایوان ویلیامز (Evan Williams) یک شرکت جدید به نام Obvious تأسیس کردند که بعدها به Twitter تغییر نام داد. در عرض دو هفته، دورسی یک وبسایت ساده را ایجاد کرد که کاربران می توانستند بلافاصله پیام کوتاهی با 140 کاراکتر یا کمتر را ارسال کنند. در ادبیات شرکت توییتر به این پیام‌ها، توییت (tweets) می‌گویند.

در 21 مارس 2006، جک دورسی نخستین توییت جهان را منتشر کرد: "just setting up my twttr" (فقط توییت من رو تنظیم کن). دورسی به عنوان مدیر اجرایی شرکت نامگذاری شد. او برای این‌که بیشتر شبیه به یک مدیر اجرایی بالغ در سیلیکون ولی باشد، حلقه بینی خود را برداشت، هرچند که او همچنان، مدل موی بچگانه و شبیه به پاک‌کن خود و خال کوبی روی بازویش که در بین خیلی چیزهای دیگر، استخوان ترقوه انسان را نمایش می‌داد، حفظ کرد. ایوان ویلیامز در اکتبر 2008، دورسی را به عنوان مدیر عامل توییتر جایگزین کرد و این در حالی بود که دورسی همچنان در پست رئیس شرکت باقی بود.

موفقیت توییتر

در ابتدا، توییتر از سوی بعضی به عنوان ابزاری در دستان افراد سطحی و خودمحور برای انتشار جزئیات زندگی آن‌ها قلمداد شد و مورد تمسخر قرار گرفت. حتی کونان اوبراین (Conan O'Brien) مجری برنامه کمدی شبانه بخشی به نام "ردیاب توییتر" (Twitter Tracker) را در برنامه‌اش قرار داد که کاربران این سرویس را مسخره می‌کرد. در روزهای نخستین، این سایت از وقفه های مکرر در سرویس نیز رنج می‌برد. اما از وقتی که افراد مشهور و مدیران اجرایی همگی شروع به توییت کردند، توییتر دیگر موضوع آن‌همه جوک نبود. ناگهان توییتر به عنوان پرچمدار جنبش "میکروبلاگینگ" (microblogging)، به یک پلتفرم قوی برای کاندیداهای ریاست جمهوری ایالات متحده در سال 2008، باراک اوباما و جان مک کین تبدیل شد. آن‌ها در طول کمپین تبلیغاتی خود از این سرویس به عنوان متدی برای اطلاع‌رسانی بروز به طرفدارانشان استفاده می‌کردند.

فراتر از توییتر

در سال 2010، توییتر بیش از 105 میلیون کاربر داشت که بر روی هم 55 میلیون بار در روز توییت میکردند. با این حال دورسی نگاه خود را به پروژه های دیگر معطوف کرده بود. او در شرکت شبکه اجتماعی Foursquare  سرمایه‌گذاری کرد و اقدام به یک سرمایه‌گذاری ریسکی جدید به نام Square کرد که به مردم امکان می‌دهد تا از طریق یک دستگاه کوچک که به تلفن همراه یا کامپیوتر خود متصل می‌کنند، پرداخت‌های کارت اعتباری خود را انجام دهند. ممکن است که توییتر انقلابی در روش‌های ارتباطی مردم ایجاد کرده باشد، اما کار دورسی هنوز تمام نشده است. دورسی گفت: "از لحاظ تکنولوژی، ما تجربه‌ای بهتر و سریعتر را در زمینه کارهای روزانه در زندگی خواهیم دید."

مدیر کسب و کار میلیاردر

در نوامبر 2013، دورسی به لطف اولین عرضه عمومی سهام توییتر، شاهد افزایش بزرگی در ثروت شخصی خود بود. عرضه سهام این شرکت با قیمت پایه 26 دلار به ازای هر سهم آغاز شد، اما قیمت آن در انتهای اولین روز معاملات به سرعت به 45 دلار افزایش یافت. در عرض چند ساعت، ارزش حدود 23.4 میلیون سهام دورسی او را به یک میلیاردر تبدیل کرد. او پیش از آن بحث در مورد امکان عرضه عمومی اولیه سهام شرکت دیگر خود، Square در سال 2014 را آغاز کرده بود.

در سال 2015، دورسی به توییتر بازگشت. او ابتدا به عنوان مدیر عامل موقت و پس از مدتی به عنوان مدیر عامل شرکت مشغول به کار شد. مدت کوتاهی پس از آنکه او رسما در بالاترین جایگاه این شرکت قرار گرفت، اعلام کرد که این شرکت حدود 8 درصد از نیروی کار خود را کاهش خواهد داد. بر اساس اسناد اوراق بهادار توییتر که در لس آنجلس تایمز منتشر شد، این حرکت "بخشی از یک برنامه کلی برای سازماندهی اولویت‌های بالای محصول شرکت و هدایت بهره‌ور در سراسر شرکت است."