علائم لخته شدن خون که باید با آن ها آشنا باشیم

لخته شدن خون چیست؟

لخته شدن خون، جمع شدن توده ای از سلول ها و پروتئین های موجود در خون شما است. لخته شدن خون کمک می کند تا سرعت خونریزی شما در زمان زخمی شدنتان کاهش یابد. لخته معمولا همزمان با بهبودی شما حل می شود. اما اگر حل نشود و یا هنگامی که لازم نیست شکل گیرد، می تواند راه رگ های خونی را ببندد و یا آن ها را کاملا مسدود کند.




چه مشکلاتی را می تواند باعث شود؟

لخته شدن غیرمنتظره می تواند منجر به مشکلات جدی و حتی مرگ شود. اگر لخته شدن در شاهرگ اتفاق بیفتد، می تواند یک حمله قلبی یا سکته مغزی ایجاد کند. اگر در یک رگ اتفاق می افتد، می توانید درد و تورم را احساس کنید. یک لخته در درون بدن شما یک ترومبوزیس وریدی عمقی (DVT) نامیده می شود. یک لخته در در ریه ها شخص، یک امبولیسم ریوی (PE) است. هر دوی این ها از نظر پزشکی، اورژانسی هستند.



شانس خود را بشناسید
اگر شکستگی استخوان داشته باشید و یا عضلات شما به شکل بدی کشیده شده باشند، می توانید لخته خون داشته باشید. اما گاهی اوقات شما ممکن است ندانید که چرا این اتفاق افتاده است یا حتی متوجه داشتن این مشکل نباشید. البته سرنخ هایی در این زمینه وجود دارند. احتمال داشتن لخته خون در شما بالاتر است اگر شما:

- در حال بهبوید پس از عمل جراحی  هستید و یا مجبور شده اید برای ساعت های زیادی در یک پرواز و یا در صندلی چرخدار بنشینید
- اضافه وزن دارید و یا چاق هستند
- دیابت یا کلسترول بالا داشته باشید
- بیش از 60 سال دارید



سرنخ: تورم
هنگامی که یک لخته، جریان خون را کُند و یا متوقف می کند، این اتفاق می تواند در رگ بیفتد و آن را متورم کند. اگر این اتفاق در ماهیچه پای شما یا پایین ران شما اتفاق بیفتد، اغلب نشانه ای از DVT است. شما می توانید لخته را در شکم و یا باوزها نیز داشته باشید. حتی پس از از بی، ن رفتن لخته، از هر سه نفر یک نفر هنوز مشکل تورم و درد و زخم گهگاه ناشی از آسیب به رگ های خونی را دارد.




سر نخ: رنگ پوست
اگر لگن رگ های دست ها یا پاهای شما را مسدود کند، رنگ آن ها ممکن است مایل به آبی و یا قرمز شود. همچنین پس از آن به دلیل آسیب رسیده به رگ های خونی پوست شما ممکن است، بی رنگ به نظر برسد. یک امبولیسم (PE) در ریه شما می تواند پوست شما را رنگ پریده، مایل به آبی و سرد کند.




سرنخ: درد
درد ناگهانی و شدید در قفسه سینه ممکن است به این معنی باشد که لخته خون باعث ایجاد PE شده است. این هم چنین می تواند نشانه ای از آن باشد که یک لخته در شاهرک به شما یک حمله قلبی وارد کرده است. اگر چنین باشد، ممکن است در بازوی خود، به خصوص در سمت چپ نیز احساس درد می کنید. لخته شدن اغلب به جایی که در آن قرار دارد، مانند قسمت پایینی پا، شکم یا زیر گلو صدمه وارد می کند.




سرنخ: مشکل تنفسی
مشکل تنفسی یک نشانه جدی است. این می تواند نشانه ای باشد از این که شما در ریه یا قلب خود لخته دارید. قلب شما همچنین ممکن است به سرعت بتپد و در عین حال ممکن است عرق کنید و احساس ضعف داشته باشید.




محل: ریه
لخته می تواند بسته به این که در چه جایی قرار دارد، نشانه های مختلفی برای شما ایجاد کند. PE می تواند تپش قلب، درد قفسه سینه، سرفه خونین و تنگی نفس را ایجاد کند. اگر این علائم را احساس کردید، بلافاصله به بیمارستان بروید. شما همچنین ممکن است هیچ علائمی نداشته باشید.




محل: قلب
این می تواند احساسی شبیه به لخته شدن خون در ریه داشته باشد. اما اگر این یک حمله قلبی باشد، ممکن است احساس تهوع و سرگیجه نیز همراه با درد قفسه سینه به وجود. در هر صورت، با شماره 911 تماس بگیرید یا به سرعت به بیمارستان بروید.




محل: مغز
فشار زمانی ایجاد می شود که خون نتواند به صورت عادی جریان داشته باشد. یک انسداد شدید گاهی اوقات می تواند منجر به سکته مغزی شود. بدون دریافت اکسیژن از خون، سلول های مغز شما در عرض چند دقیقه می میرند. لخته شدن خون در مغز می تواند باعث سردرد، سردرگمی، تشنج، مشکلات گفتاری و ضعف شود، گاهی اوقات فقط در یک طرف بدن.




محل: معده
اغلب هیچ نشانه ای وجود ندارد. رگ های مسدود شده در معده یا مری، لوله ای که معده را به گلو وصل می کند، می توانن پاره شوند و خون از آن ها نشت کند. این می تواند به شما صدمه زیادی بزند. ممکن است خون بالا بیاورید و یا خون را قورت دهید. مدفوع شما نیز ممکن است سیاه شود و به طرز غیر معمولی بوی نامطبوعی پیدا کند.




محل: کلیه ها
این مورد با نام ترومبوزیس ورید کلیه نیز نامیده می شود. این لخته ها معمولا به آرامی و عمدتا در بزرگسالان رشد می کنند. احتمالا علائمی نخواهید داشت، مگر اینکه یک قطعه جدا شود و در ریه شما جا خوش کند. این مشکل به خصوص در کودکان به ندرت اتفاق می افتد. در ضمن می تواند به سرعت روی دهد و باعث تهوع، تب و استفراغ شود. شما همچنین ممکن است در ادرار خود، خون ببینید و کمتر دستشویی بروید.




اگر شما مشکوک به [داشتن] لخته شدن خون هستید
پزشک خود را ببینید یا بلافاصله به اتاق اورژانس بروید. لخته می تواند کشنده باشد و شما بدون این که آزمایش شوید نمی توانید از این که لخته خون ندارید، اطمینان حاصل کنید. پزشک شما ممکن است یک داروی ضد انعقاد به شما بدهد یا از طریق جراحی یک لوله نازک را به محل لخته خون و برای از بین بردن آن بفرستد.




نکات پیشگیرانه
شما می توانید شانس خود را برای داشتن لخته کم کنید. در ابتدا باید وزن سالم خود را حفظ کنید، درست بخورید و ورزش کنید. همچنین:

- برای مدت طولانی در یک جا ننشینید و نمانید. به ویژه پس از یک سفر طولانی و یا یک جراحی.
- اگر شما یک پشت میز نشین هستید، از جای خود بلند شوید و حداقل هر دو ساعت یک بار حرکت کنید. نی روی صندلی نشسته اید هم پاها، ران ها و انگشتان پا را خم کنید و حرکت دهید.
- بررسی کنید که آیا جوراب فشرده کننده یا لباسهای تنگ می تواند به جریان خون شما کمک کند.
- در صورت نیاز به مصرف داروهای ضد انعقاد (Anticoagulants)، به پزشک خود مراجعه نمایید.




برگرفته از: WebMD